ស្វែងរកអត្ថបទចាស់ៗខាងក្រោម (វាយ Font: Khmer Unicode)

មីកញ្ចប់បង្កប់ដោយគ្រោះថ្នាក់ចំពោះសុខភាព


ជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​របៀបរបប​រស់នៅ​ទាន់សម័យ មី​កញ្ចប់ គឺជា​ប្រភេទ​អាហារ​មួយ​ដែល​ងាយស្រួល​ចម្អិន និង​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ តាម​ការនិយម​របស់​អ្នកប្រើប្រាស់ ក៏ប៉ុន្តែ​អម​ជាមួយ​នោះ គឺ​វា​នាំ​ឲ្យ​មាន​បញ្ហា​ប្រឈម​នឹង​គ្រោះថ្នាក់​ចំពោះ​សុខភាព ដូចជា​មហារីក ខ្វះ​ជីវជាតិ​ជាដើម នៅពេលដែល​យើង​បានទទួល​ទាន​វា​ជា​ញឹកញាប់​នោះ​។​
១)​ខ្វះ​ជីវជាតិៈ ​ថ្វី​ត្បិត​ក្រោយពេល​ទទួលទាន​មី​កញ្ចប់​ភ្លាម អ្នកមាន​អារម្មណ៍​ឆ្អែត​ខ្លាំង តែ​ធាតុពិត អារម្មណ៍​ឆ្អែត​នេះ គឺ​បណ្តា​លពី​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​។ មី​កញ្ចប់​ទទួលទាន​ភ្លាម ផ្ទុក​ថាមពល​ច្រើន​សំខាន់​តែ​ពី​ជាតិ​ខ្លាញ់​និង​ម្សៅ​។ ទទួលទាន​មី​កញ្ចប់​ច្រើន ពុំ​ត្រឹមតែ​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​ត្រូវ​ប្រឈម​បាត់​តុល្យភាព​ជីវជាតិ ខ្វះ​ជាតិ​សរសៃ វីតាមីន ប្រូតេអ៊ីន សារជាតិ​រ៉ែ​... ប៉ុណ្ណោះ​ទេ តែ​នៅមាន​គ្រោះថ្នាក់​ដុះ​ក្បាលពោះ​ទៀតផង​។​
២)​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង
​ទទួលទាន​មី​កញ្ចប់​ជាប្រចាំ អ្នក​ត្រូវ​ប្រឈម​នឹង​ការកើត​ជំងឺ​អំពី​សរសៃឈាម​បេះដូង ដូចជា​លើសឈាម ក្រិន រឹង​សរសៃឈាម ស្ត្រូ​ក​ខ្ពស់ជាង​ធម្មតា​។ មូលហេតុ​ស្ថិតនៅ​សមាសធាតុ​ជាតិ​ខ្លាញ់​មាននៅ​ក្នុង​ពពួក​មី​កញ្ចប់​សឹងតែ​គ្រប់​ប្រភេទ​។ ជាតិ​ខ្លាញ់​នេះ គឺ transfat និង​ជាតិ​ខ្លាញ់​ឆ្អែត វា​គ្រោះថ្នាក់​បំផុត​ចំពោះ​សុខភាព ពិសេស​ចំពោះ​មនុស្ស​ចាស់ ឬ​អ្នកមាន​ប្រវត្តិ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង ។​
៣)•​ខូច​តម្រងនោម គ្រោះថ្នាក់​ដល់​ឆ្អឹងៈ
​សមាសធាតុ​មួយ​មាន​វត្តមាន​ក្នុង​មី​កញ្ចប់ ដែល​ពុំមែន​អ្នកណា​ក៏​ងាយ​ដឹងបាន​នោះ គឺជា​អំបិល​។ មី​កញ្ចប់​តែង​ត្រូវបាន​ប្រឡាក់​អំបិល​យ៉ាងច្រើន ជាមួយនឹង​បរិមាណ​អំបិល​ខ្ពស់​ដូច្នេះ ពេល​ទទួលទាន​ដោយ​អ​ចេតនា អ្នក​បានធ្វើឱ្យ​អន្តរាយ​តម្រងនោម មិនតែប៉ុណ្ណោះ​ប្រសិន​ទទួលទាន​ច្រើន អាច​បង្ក​ជា​ក្រួសតម្រងនោម​។ ក្រៅពីនេះ មី​កញ្ចប់​ក៏​ផ្ទុក​ពេញ​ដោយ​ហ្វូ​ស​ហ្វា​ត សារជាតិ​មួយ​ជួយ​កែប្រែ​ក្លិន​អាហារ​ឱ្យ​ប្រសើរឡើង​។ ថ្វី​ត្បិត​ជួយ​ឱ្យ​អ្នក​ឆ្ងាញ់​មាត់ តែ​សារជាតិ​នេះ​បែរជា​ធ្វើឱ្យ​យើង​ងាយ​ត្រូវ​ពុក​ឆ្អឹង បាក់ឆ្អឹង ធ្មេញ​ក៏​ខ្សោយ​ទៅៗ ប្រសិន​ទទួលទាន​ច្រើន​។​
៤)•​មហារីកៈ​
​បើតាម​ការស្រាវជ្រាវ​ជាច្រើន បាន​វាយ​តម្លៃភាព​ពិសពុល​របស់​មី​កញ្ចប់ ជាមួយនឹង​សមាសធាតុ​គ្រឿង​បន្ទាប់បន្សំ ដូចជា​ពណ៌ អាហារ អំបិល​ច្រើន​ហួស ជាតិ​ខ្លាញ់​ឆ្អែត ហើយ​សឹងតែ​ទាំងអស់​នៃ​ការស្រាវជ្រាវ សុទ្ធតែ​សន្និដ្ឋានថា មី​កញ្ចប់​មានលទ្ធភាព​បង្ក​ជំងឺមហារីក ប្រសិន​ទទួលទាន​ច្រើន​ក្នុង​រយៈពេល​វែង​។ ​

៥)•​អាល់​លែរ​ហ្ស៊ីៈ​
​ក្នុង​មី​កញ្ចប់​តែង​ផ្ទុក​គ្រឿងផ្សំ​មួយ​ហៅថា M5G(monosodium glutamate monohydrate) នេះ​ជា​ប្រភេទ​គ្រឿងផ្សំ​ចម្រុះ​រសជាតិ ធ្វើឱ្យ​មី​ប្រែជា​ឆ្ងាញ់​ជាង រំញោច​ជី​វ្ហា​វិញ្ញាណ​អតិបរមា​។ ប៉ុន្តែ​នៅលើ​ពិភពលោក ក៏បាន​កត់ត្រា​ករណី​អាលែកហ្ស៊ី M5G ដោយសារ​ទទួលទាន​មី​កញ្ចប់​ច្រើន​។ រោគសញ្ញា​ទាំងឡាយ​រួមមានៈ​
-​អារម្មណ៍​ក្តៅក្រហាយ​នៅ​ទ្រូង ខ្នង និង​ដៃ
-​ចង់​ក្អួត ពិបាក​ដកដង្ហើម រសេះរសោះ
-​ឈឺក្បាល ឈឺទ្រូង
-​បេះដូង​លោត​ញាប់ វិលមុខ
-​ត្រូវ​ស្ពឹក​ដៃជើង ៕

                                                                                                            By: cen.com.kh