ស្វែងរកអត្ថបទចាស់ៗខាងក្រោម (វាយ Font: Khmer Unicode)

អុញ! ញ៉ាំបាយក៏កើនជំងឺទឹកនោមផ្អែមដែរ ?


ជន​ជាតិអាស៊ី​ដែល​ទទួល​ទានបាយ​ជា​អាហារ​ចម្បង ប្រហែល​ជា​មិន​សប្បាយ​ចិត្ត​នោះ​ទេ នៅ​ពេល​ឃើញ​ពី​លទ្ធផល​នៃ​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​ថ្មី​នេះ​។ ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​របស់​អាមេរិក​មួយ​នេះ បាន​បង្ហាញ​ថា ការ​ញ៉ាំ​បាយ​ (ស) អាច​បង្កើន​ហានីភ័យ​នៃ​ការ​វិវឌ្ឍ​ទៅ​រក​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​ពីរ​។

យោង​​តាម​ការ​លទ្ធផល​នៃ​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​ដែល​ធ្វើ​ឡើង​ចំពោះ​មនុស្ស ៣៥ម៉ឺន​នាក់​នេះ បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ការ​ញ៉ាំ​បាយ​កាន់​តែ​ច្រើន នោះឱកាស​នៃ​ការ​វិវឌ្ឍទៅ​រកជំងឺ​នេះ​កាន់​តែ​ខ្ពស់​ផង​ដែរ​។

ដើម្បី​ចេញ​ជាលទ្ធផល​នេះ ក្រុម​អ្នក​ស្រាវ​ជ្រាវ​អាមេរិក បាន​ធ្វើ​ការ​វិភាគ​ទៅ​លើ​ការ​សិក្សា​កន្លង​មក​ចំនួន​បួន​ដែល​ធ្វើ​ឡើង​នៅ​ ចិន ជប៉ុន អូស្រ្ដាលី និង​អាមេរិក​។

ដូច​ដែល​ប្រិយមិត្ត​បាន​ដឹង​រួច​មកហើយ​ថា ជន​ជាតិ​អាស៊ី ដែល​រួមមានកម្ពុជា​យើង​ផង​ដែរ​នោះ គឺ​ជា​អ្នក​ញ៉ាំ​បាយ​ជា​អាហារ​ចម្បង ពោលគឺ​ជា​ធម្មតា ៣ទៅ​៤ដង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ ខណៈ​ដែល​ជន​ជាតិ​អឺរ៉ុប ញ៉ាំ​បាយ​តែ​ប្រហែល ម្ដង ឬ​២ដង​ក្នុង​មួយសប្ដាហ៍​ប៉ុណ្ណោះ។ ដូច្នេះ​ប្រជា​ជន​អាស៊ី គឺ​ជា​អ្នក​ប្រ​ឈម​ខ្លាំង ប្រសិន​បើ​យើង​មើល​លើ​លទ្ធផល​នៃ​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​នេះ​។

យ៉ាង​ណាមិញ លោក​វេជ្ជ​បណ្ឌិត Qi Sun មក​ពី​ Harvard School of Public Health បាន​ថ្លែង​ថា ការ​ញ៉ាំ​បាយ​ពិត​ជា​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​ពីរ​មែន ប៉ុន្ដែ​គ្រាន់​តែ​មួយ​ចំណែក​តូច​ប៉ុណ្ណោះ។

មូល​ហេតុ​ដែល​បង្ក​ជា​បែប​នេះ គឺ​ដោយ​សារ​តែ​ក្រោយ​ពី​ញ៉ាំ​បាយ​ ជាតិ​ស្ករ​គ្លុយ​កូស​បាន​ចូល​យ៉ាង​លឿន​ទៅ​ក្នុង​សរសៃ​ឈាម​ ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​កើន​ឡើង​ខ្ពស់​។ ប៉ុន្ដែ​ក្នុង​នោះ​ដែរ បាយ​ក៏​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ​ការពារ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​បន្តិច​បន្តួច​ផង​ដែរ ដូច​ជា ហ្វៃប៊ើ និង​ម៉ាញ៉េស្យូម​ជាដើម​។

                                                                                                           By: Khmersarika